Wonen aan zee. Heb je jezelf weleens afgevraagd hoe bijzonder dat eigenlijk is?

Welke dieren leven er in en aan de zee? Wat kun je allemaal vinden op het strand? Waarom is het zo belangrijk om de zee en de stranden schoon te houden, maar vooral: hoe leuk het is om afval te jutten en van die ‘schatten’ iets moois te maken? Alle Leerlingen (groep 6) van de basisscholen binnen de kustgemeenten kunnen dit zelf gaan ervaren met ‘Ik wil terug naar de Kust’!

Ik wil terug naar de kust

In de acht jaar dat Gejut bestaat hebben we geleerd wat een verjaardagsfeest voor kinderen zo bijzonder maakt. Het vertellen van spannende verhalen over het jutten van toen en nu, het kennis maken met bijzondere beesten, haaien, vissen gemaakt uit zwerfafval is voor hen bijzonder. Het zien en aanraken van echte haaienkaken, tanden, mammoetkiezen, botten leiden tot verbazing en past helemaal in de trend die Freek Vonk op televisie heeft neergezet. Dat je hier aan de kust ook zelf haaieneieren, rogge-eieren en skeletten kunt vinden weten veel kinderen niet.

Dat maakt het ‘zelf jutten’ nog spannender. Kinderen worden daarnaast geconfronteerd met de vervuiling van onze leefomgeving. We vertellen over de plastic soep; over de gevolgen hiervan voor dieren en mensen. Maar het oprapen van een stuk plastic, een ballon of paraffine wordt nog veel interessanter wanneer je dit zelf een tweede leven kunt geven. Die creativiteit willen we blijvend losmaken bij zoveel mogelijk kinderen.

Educatief programma

Voor alle groep 6 – leerlingen binnen de basisscholen van de Kustgemeenten gaat Gejut, over de periode van drie jaar, een milieu educatief programma aanbieden dat zich vooral onderscheidt in Creativiteit. Leerlingen brengen gedurende een hele dag een bezoek aan Gejut, zij volgen een interactieve les over het belang van een schone leefomgeving, het jutten anno nu en toen en ervaren zelf hoe het is om zwerfafval te verzamelen. Tot slot zullen zij onder deskundige begeleiding gezamenlijk een werkstuk maken van al hun gevonden ‘schatten’.

Er is door Gejut een aanvullende lesmodule worden ontwikkeld, waarmee op school creatief kan worden voortgeborduurd op de eerdere activiteiten. Ook zullen kinderen worden uitgedaagd om binnen drie categorieŽn (mode, mechaniek en kunst) individueel een werkstuk te maken uit zelf gevonden zwerfafval.

Basisscholen zijn of zullen worden benaderd om deel te nemen aan ‘Terug naar de Kust’. De activiteiten gaan in het najaar van 2018 van start. Na afloop van de lesprogramma’s zullen alle leerlingen van de scholen worden uitgenodigd voor een slotfeest, waarbij op een centrale plek binnen de gemeente een levensgroot Ku(n)stwerk zal worden onthuld. Alle klassikale en persoonlijke werkstukken zullen een week lang worden geŽxposeerd. Naast ouders en leerkrachten zullen vanzelfsprekend ook de regionale en landelijke media worden uitgenodigd om verslag te doen van dit unieke project.

Meer informatie of deelnemen aan ‘Terug naar de Kust’?

Terug naar de Kust (tijdelijk Juttersoord)
Bezoekadres: Voorstraat 82 te Egmond aan zee

E-mailadres:
Telefoonnummer: 0650805796 / 0654355068

Gejut:
Ankerstraat 13
1931GL Egmond aan zee
www.gejut.nl -