7 september 2020.

Er wordt hard gewerkt door de scholen van Bergen en Uitgeest.
Zien wat alle scholen tot nu toe hebben gemaakt? Ga naar: 'Ingezonden'

De Kust gaat weer open voor Bergen en Uitgeest!

24 augustus 2020.

Alle groepen 6 van basisscholen uit Bergen en Uitgeest brengen de komende twee maanden een bezoek aan Terug naar de Kust!
Op 27 augustus trapt de Bosschool uit Bergen af. Ook dit nieuwe schooljaar zullen de leerlingen naast een intensieve les over de plastic soep gaan strandjutten en natuurlijk zullen zij van alle gevonden schatten een eigen kunstwerk maken. Nieuw is dat elke school behalve een groot raamwerk nu ook een 'Zeetel' (een stoel) gaat decoreren die iets zal moeten vertellen over het zwerfafval-probleem.

Eind oktober zal er per gemeente een feestelijke afsluiting plaatsvinden. Vanwege de Corona zal deze anders zijn dan vorige jaren maar hoe dan ook: alle resultaten zullen te bewonderen zijn! Informatie en data zullen binnenkort bekend worden gemaakt.

Afsluiting Terug naar de Kust 2019

Persuitnodiging
November 2019

Leerlingen maken kunstwerk van gejut zwerfafval
Onthulling van kunstwerk op strandopgang

Op 29 november wordt een uniek kunstwerk onthuld op de hoofdstrandopgang van Egmond aan Zee: een 14 meter lang scherm gemaakt van gejut zwerfafval. Het is onderdeel van ‘Terug naar de Kust’ ( www.ikwilterugnaardekust.com ), een project van educatief/creatief centrum Gejut in Egmond. 350 kinderen van 13 basisscholen hebben deelgenomen aan het project. Na de onthulling zal wethouder Jan Houtenbos de Gouden Kaak uitreiken aan de school met het beste werkstuk. Ook zal hij een bundel van 350 brieven in ontvangst nemen, geschreven door de kinderen. Als afsluiting zullen 150 kinderen een flashmob doen.

Kunstwerk
Het Kunstwerk met de tekst ‘Iloveschoonstrand’ bestaat uit dertien letters en een hart, elk 1x1 meter groot, gemaakt van gejut plastic zwerfafval. Het zal een week lang op het strand staan. Onder de letters staan foto’s van de werkstukken van de scholen. De school met het beste werkstuk krijgt de Gouden Kaak uitgereikt.

Boek vol brieven
Wethouder Jan Houtenbos zal op deze gelegenheid het ‘Grootboek der Plastic soep’ in ontvangst nemen. Het is een bundel van brieven die de 350 leerlingen schreven aan de ‘burgemeester van het strand’. Sommigen lieten daarin hun boosheid, verontwaardiging over de plastic soep spreken. Anderen kwamen met unieke vondsten, tips en uitvindingen om dit wereldwijde probleem op te lossen.

Samenwerking gemeente Bergen en atelier Gejut
Het project is een samenwerking van atelier ‘Gejut’ en de gemeente Bergen. Komende jaren zal het centrum Terug naar de Kust haar activiteiten uitbreiden; scholen en andere geÔnteresseerden binnen Nederland kunnen zich aanmelden voor dit leerzame maar
vooral creatieve programma.

Uitnodiging
U bent van harte welkom om bij de onthulling het kunstwerk en de prijsuitreiking aanwezig te zijn.

Programma
08.00-10.00 uur: Centrum ‘Terug naar de Kust’ geopend voor de pers
09.45-10.00 uur: Ontvangst de Werf (hoofdstrandopgang)
10.00 uur: Opening door Jan Sneijder
Overhandiging het ‘Grootboek der Plastic soep’ aan wethouder Jan Houtenbos.
De uitreiking van ‘de Gouden kaken’ (prijzen voor de winnende scholen en leerlingen) door Jan Houtenbos.
OfficiŽle openingshandeling samen met Mysterie Guests (leerlingen)
Het grote plastic soeplied met Bergense Jutters
Aftellen en opening van Kunstwerk met zeepbellenmuziekspektakel

Noot voor de redactie

Met vragen kunt u terecht bij:
• Centrum Terug naar de Kust: Berry Holtslag / Marianne Houthuijse, ,
06 5080 5796
• Gemeente Bergen: Dymphna Taylor, ,
088 909 72 33 of 06 257 56 180.

Van start; Wethouder Jan Houtenbos trapt nieuwe juttersseizoen af

5 september 2019; 

Met het opzetten van een pan vol plastic soep opende Jan Houtenbos het nieuwe project 'Terug naar de Kust' waaraan veertien scholen zullen deelnemen. Samen met leerlingen van basisschool de Branding vierden we een klein feestje en werd het ontwerp van het nieuwe 'Kustwerk' bekend gemaakt. De letters 'I love Schoon strand' zullen met gejut afval worden geplaatst op 14 panelen. Elke deelnemende school maakt een paneel. Het werkstuk zal in november worden onthuld op de Werf in Egmond aan zee. Dan zal ook bekend worden gemaakt welke school de 'Gouden kaak' in ontvangst mag nemen; een prijs voor de school die het onderwerp Plastic soep, het best weet te vatten in een eigen kunstwerk. De datum wordt binnenkort bekendgemaakt.

27 augustus 2019

Dertien scholen uit de Gemeente Bergen gaan weer terug naar de Kust

Op 5 september 2019 gaat het nieuwe Juttersseizoen van start. Maar liefst dertien scholen uit de gemeente Bergen hebben zich aangemeld voor het nieuwe project! Deelnemende scholen zijn:

De Branding, Het Klimduin, De Windhoek, Sint Jozef, Adriaan Roland Holst, Mathieu Wiegman, Van Reenen, De Boswaid, De Ruimte, Lucebert, de Driemaster, de Boschschool en de Europese school. Begin november zal het project feestelijk worden afgesloten met vanzelfsprekend de onthulling van een groots Kustwerk! De datum waarop dit gebeurt wordt binnenkort bekend gemaakt.

Mega grote krab uit plastic soep vandaag officieel onthuld

20 juni 2019

Een Mega grote krab uit plastic soep werd vandaag officieel onthuld in Castricum.

Het werkstuk is gemaakt door kinderen va vijf basisscholen. Zij namen deel aan het project 'Terug naar de Kust' in Egmond aan zee. Ook maakten zij een eigen werkstuk. De school die dit het beste heeft gedaan was dit jaar 'de Sokkerwei'. Zij ontvingen uit handen van wethouder Falgun Binnendijk de 'Gouden kaak'.  

10 vierkante meter krab gemaakt uit plastic soep!

13 juni 2019

De gemeente Castricum krijgt er tijdelijk een uniek kunstwerk bij.
Donderdag 20 juni onthult wethouder Falgun Binnendijk op de hoofdstrandafgang een indrukwekkend paneel met daarop de afbeelding van een krab. Vijf basisscholen uit de gemeente deden afgelopen weken mee aan het project ‘Terug naar de Kust’ (www.ikwilterugnaardekust.com) en bouwden mee aan een enorme krab van plastic soep.

De basisschoolkinderen hebben al een bezoek gebracht aan ‘Terug naar de Kust’ in Egmond aan zee. Het nieuwe educatieve centrum richt zich op bewustwording van het milieu maar vooral op creativiteit. Waarom is het zo belangrijk om de zee en de stranden schoon te houden? Maar ook: hoe leuk het is om afval te jutten en van die ‘schatten’ iets moois te maken? De leerlingen van groep 6 konden dit zelf ervaren bij ‘Terug naar de Kust’ en maakten naast de plastic soepkrab ook een eigen werkstuk.

Slippers, netten, doppen en petflessen
Het Ku(n)stwerk dat volledig is opgebouwd uit plastic zwerfafval toont een enorme krab uit netten, doppen, petflessen, blikjes, slippers, speelgoed, ballonnen en nog heel veel meer aan het strand gejut plastic. Het kunstwerk is vier weken te zien en kinderen hopen dat het bezoekers aanspoort om de stranden schoon te houden. Op 20 juli zal het werkstuk verhuizen naar Terug naar de Kust in Egmond. Daar zijn gedurende de zomer ook alle schoolwerkstukken te zien. Grote lijstwerken, vogels, vissen uit zwerfafval maken de plastic soep zichtbaar, voelbaar en zelfs ruikbaar. Kinderen vertellen daarmee een boodschap: ‘Verlos de zee en stranden van al haar plastic’ en vooral: ‘Ruim je rommel op!’

Gouden kaak uitgereikt
Ruim honderdvijftig schoolkinderen zullen tijdens de opening het lied ‘Terug naar de kust’ zingen. Alle werken van de scholen dingen mee naar de hoofdprijs: de Gouden Kaak die dezelfde ochtend aan de winnende school wordt uitgereikt.
Het hele project is een samenwerking van atelier ‘Gejut’ en de gemeente Bergen.
Komende jaren zal het centrum Terug naar de Kust haar activiteiten uitbreiden; scholen en andere geÔnteresseerden binnen Nederland kunnen zich aanmelden voor dit leerzame maar vooral creatieve programma.

Programma 20 juni 2019:
09.00 – 13.00 uur uur: Centrum ‘Terug naar de Kust’ geopend voor de pers
10.00 uur: ontvangst op de hoofdstrandopgang
10.30 uur: Opening door Bert Walthaus (TV acteur – Man Bijt Hond) en uitreiking van ‘de Gouden kaak’ (prijs voor de winnende school).
OfficiŽle openingshandeling Kunstwerk – Wethouder Falgun Binnendijk (gemeente Castricum) samen met een bijzondere leerling
Kinderen zingen ‘Terug naar de Kust’.


Noot voor de redactie
Voor aanmelding en vragen aan ‘Terug naar de Kust’ kunt u contact opnemen met:

Berry Holtslag / Marianne Houthuijse, E ,T 06 5080 5796
Terug naar de Kust – Voorstraat 82, Egmond aan zee
Woordvoerder gemeente: Marjolein Heidema, E ,
T 088 9097241

Wilt u vooraf contact met organisatie of school? Neem dan contact op met Berry Holtslag / Marianne Houthuijse, E ,T 06 5080 5796


Castricum gaat van start!

8 april 2019

Het tweede project ‘Ik wil terug naar de Kust’ gaat van start!
Vijf scholen uit de gemeente Castricum hebben zich aangemeld.
Op donderdag 9 mei a.s. trapt OBS de Sokkerei af en daarna volgen de andere scholen.

Project 1
Deelnemende scholen binnen de gemeente Castricum:
⦁ De Sokkerwei
⦁ Visser ‘t Hooft
⦁ De Klimop
⦁ De Boswaid
⦁ Cunera


Leerlingen maken kunstwerk van gejut plastic

4 november 2018

Bron: NH Nieuws


Eerste prijs winnaar scholen

4 november 2018

Eerste prijs scholen - De Boswaid

 

Prijswinnaars - Jutters

4 november 2018


Eerste prijs: Liam Walsh
 
Tweede prijs: Ole en Jonah
 
Derde prijs: Nina Zentveld


Het grootste Zeepanorama uit plastic soep!

Bergen, 22 oktober 2018

Opening van een bijzonder Ku(n)stwerk door kinderen:

Egmond aan Zee krijgt er tijdelijk een uniek kunstwerk bij. Vrijdagmiddag 2 november wordt een 14 meter lang Zeepanorama onthuld. Dat is het sluitstuk van een project waar 12 basisscholen aan meedoen en tegelijk ook de aftrap van een nieuw educatief/creatief centrum in de badplaats: ‘Terug naar de Kust’ (www.ikwilterugnaardekust.com).

De basisschoolkinderen hebben al een bezoek gebracht aan het centrum dat zich richt op bewustwording van het milieu maar vooral op creativiteit. Zaterdag 3 november gaan de deuren open voor publiek.
Waarom is het zo belangrijk om de zee en de stranden schoon te houden? Maar ook: hoe leuk het is om afval te jutten en van die ‘schatten’ iets moois te maken? De leerlingen van groep 6 konden dit zelf ervaren bij ‘Terug naar de Kust’ en bouwden naast een eigen werkstuk mee aan het Zeepanorama van maar liefst 14 meter.

Slippers, netten, doppen en petflessen
Slippers, netten, doppen en petflessen
Het Ku(n)stwerk dat volledig is opgebouwd uit plastic zwerfafval toont een enorme bultrug, die omgeven is door haaien uit slippers, roggen van doppen, tonijnen uit petflessen en zeeanemonen uit netten. Het kunstwerk is drie weken te zien. Ook tijdens de beroemde Fjoertoer (www.fjoertoeregmond.nl) wordt het uitgelicht.

Groot kinderkoor (flasmob)
Ruim honderdvijftig schoolkinderen zullen tijdens de opening het lied ‘Terug naar de kust’ zingen. Dat is ook het startschot voor een expositie binnen het nieuwe centrum Terug naar de Kust. Bezoekers kunnen de kunstwerken bewonderen die de afgelopen twee maanden zijn gemaakt door de jonge schooljutters uit de gemeente Bergen. Grote lijstwerken, vogels, vissen uit zwerfafval maken de plastic soep zichtbaar, voelbaar en zelfs ruikbaar. Kinderen vertellen daarmee een boodschap; ‘verlos de zee en stranden van al haar plastic’ en vooral:
‘Ruim je rommel op!’

Gouden Kaak uitgereikt
Alle werken van de leerlingen dingen mee naar de hoofdprijs: de Gouden Kaak die 2 november aan de winnende school wordt uitgereikt. Het hele project is een samenwerking van atelier ‘Gejut’ en de gemeente Bergen. Komende jaren zal het centrum Terug naar de Kust haar activiteiten uitbreiden; scholen en andere geÔnteresseerden binnen Nederland kunnen zich aanmelden voor dit leerzame maar vooral creatieve programma.

Programma 2 november 2018:
10.00 – 13.00 uur uur: Centrum ‘Terug naar de Kust’ geopend voor de pers
13.15 uur: ontvangst de Werf (hoofdstrandopgang)
13.30 uur: Opening door Bert Walthaus (TV acteur – Man Bijt Hond) en uitreiking van ‘de
Gouden kaak’ (prijs voor de winnende school).
OfficiŽle openingshandeling Zeepanorama – Wethouders Jan Houtenbos en Michiel van den
Busken (gemeente Bergen) samen met Mysterie Guests?
Optreden zangeres Evelyn Kallansee met Bergense Jutters

Meer informatie /aanmelding:
Voor aanmelding en vragen aan ‘Terug naar de Kust’ kunt u contact opnemen met:
Berry Holtslag / Marianne Houthuijse, E ,T 06 5080 5796
Terug naar de Kust – Voorstraat 82, Egmond aan zee
Woordvoerder gemeente: Marjolein Heidema, E , T 088 9097241

Wilt u vooraf contact met organisatie of school? Neem dan contact op met Berry Holtslag /
Marianne Houthuijse, E ,T 06 5080 5796


In Bergen hebben de scholen herfstvakantie in de week van 20-27 oktober.

 

Gemaakt door de scholen!

12 oktober 2018

Deze geweldige ku(n)stwerken zijn door de deelnemende scholen gemaakt. Klik hier om de foto's op groot formaat te bekijken.

         
         
         

 

We gaan van start!

26 augustus 2018

Het eerste project ‘Ik wil terug naar de Kust’ gaat van start! Het was een race tegen de klok maar Gejut heeft voor haar project een onderkomen gevonden in het voormalig postkantoor van Egmond aan Zee. Maar liefst twaalf scholen uit de gemeente Bergen hebben zich aangemeld. Op donderdag 20 september a.s. trapt de Van Reenenschool af en daarna volgen de andere scholen.

Project 1

Deelnemende scholen binnen de gemeente Bergen:

 • Van Reenenschool
 • De Boschschool
 • De Windhoek
 • De Boswaid
 • De Europese school
 • De Branding
 • De Sint Jozefschool
 • De Lucebertschool
 • De Driemaster
 • De Mathieu Wiegmanschool
 • De Ruimte