Zee zien, zee maken

In Egmond aan Zee, verreweg de mooiste kustplaats van ons land, zijn wij: Marianne Houthuijse en Berry Holtslag de trotse ondernemers van ‘Gejut’. Gejut staat voor ‘Zee zien zee maken’. Jutten; lopen langs het strand, zwerfafval verzamelen (schatten zoeken) en van alles wat je vindt iets blijvends maken. De winkel annex atelier ademt zee. Alle aan het strand gevonden spullen liggen daar verzameld in grote viskisten. Plastic afval, hout, aangespoelde vistouwen, handschoenen, teenslippers; bijna alles krijgt daar een tweede leven.

Er worden unieke beelden (vissen/vogels/fantasiebeesten) en lijstwerken van gemaakt, maar ook sieraden, gebruiksvoorwerpen als bijvoorbeeld kapstokken, wc-rolhouders of zelfs kaarsen uit zelf gejutte paraffine. Jaarlijks zorgt Gejut ervoor dat een berg afval van de Bergense stranden wordt opgeruimd. De belangrijkste activiteit binnen Gejut is het bieden van workshops strandjutten.


Zo kunnen bezoekers zelf komen jutten en van hun gevonden ‘afval’ iets moois maken in het atelier. Behalve dat je naar huis gaat met een uniek ‘kustwerk’, lever je een bijdrage aan een schoner strand. Te veel dieren die leven van de zee sterven onnodig. Alleen al in ons land liggen er bijvoorbeeld dagelijks ruim 50.000 ballonnen op de stranden. Er wordt aan de bezoekers beeldend verteld wat de gevolgen hiervan zijn. Na een bezoek aan Gejut lopen de meeste bezoekers anders over het strand en zijn zich bewuster van de noodzaak om zorgvuldiger te zijn met het milieu. De uitdaging om met al je creativiteit van ‘niets’ – ‘iets’ te maken groeit bij vrijwel elke bezoeker.